Laser och IPL behandling är effektivt mot akne och minskar risken för bestående akneärr. Har man lätt till medelsvår aktiv acne med ett fåtal eller flera vita “ploppar” (comedoner), men inga stora bölder så uppnås bästa resultatet. I stora studier har man sett att behandlingen är effektiv hos mer än 60% av patienterna och man får ett mycket gott resultat. Mindre än 20% av patienterna svarar inte på behandlingen.
Hur går behandlingen till?
Det är en fördel om man själv eller hudterapeuten först gjort en ordentlig rengöring av huden med mekanisk tömning av porer för att reducera talginnehåll i porerna och minska grogrunden för bakterierna.
IPL behandling
En kall gel appliceras på det område av huden som ska behandlas. Genom en ljusprisma leds ljuspulsen mot huden. Vid varje puls upplever man värme och lite stickningar. Prismat flyttas med ca 20% överlappning över hela området.
Laserbehandling
Laserproben läggs mot huden en stund och flyttas sedan så att hela behandlingsområdet täcks. Behandlingen är oftast klar på mindre än tio minuter.
Hur många behandlingar behövs?
Hela behandlingen består i åtta behandlingar under fyra veckor, dvs. två gånger per vecka. Vid behov av fler behandlingar kan man upprepa behandlingen två veckor efter avslutad serie.
Hur fungerar det?
Man använder dels behandling med IPL vars blå ljus med våglängden kring 450 nm har en dokumenterad påverkan på aknebakterien som är känslig för ljus av denna våglängd. Även behandling med indiumlaser (Rött ljus, 635 nm) har dokumenterad effekt på akne.
Efter behandlingen
Efter behandlingen kan man gå direkt tillbaka till arbete eller skola. Man får ingen sårbildning eller rodnad. Under behandlingens gång finns risk att få en övergående uppblossning av akne mellan andra och sjätte behandlingsomgången. Undvik att klämma hemma mellan behandlingarna. Rengör ansiktet med mild aknerengöring.
Man får inte missa mer än en ljusbehandling under behandlingsomgången. Om så sker måste man starta om behandlingsserien på nytt.
Vem lämpar sig inte för behandling?
Ljusbehandling går att använda på nästan alla hudtyper förutom på de som är ljuskänsliga. Det finns även mediciner som ökar ljuskänsligheten och dessa kan bli behandlade med IPL ca 2 månader efter medicineringen. Personer som har hudsjukdomar som eksem, dermatit, psoriasis eller annan hudsjukdom bör kontakta sin husläkare innan behandlingen med IPL. Personer som har, hiv, aids, epilepsi, diabetes eller implantat bör avstå från behandling. Har man pacemaker bör man kontakta sin läkare för rådgivning. Man behandlar inte patienter som har speciella sjukdomar med ljuskänslighet eller äter speciella läkemedel, typ Roaccutane.
Efter genomgången behandlingsserie
Vi rekommenderar att man fortsätter sköta sin hud med någon rekommenderad produkt för att undvika återfall. Vid mild akne är bensylperoxid och azelainsyra bra. Bensylperoxid finns receptfritt på apotek. Vid acne med mycket varblåsor och öppna pormaskar är A-vitaminsyra ett bra medel.
Vad bör man tänka på före och efter behandlingen?
Man får inte sola eller använda brun utan sol- produkter ca fyra veckor före och efter behandlingen. Solskyddsfaktor över 30 bör användas flera gånger om dagen om man vistas mycket i solen. Man bör använda bra akneprodukter för att förebygga återfall och följa de råd som ges av terapeuten.
Varför får man akne?
Fördjupad information om akne från “Huden.nu”
IPL och laser behandling
Ljus av en speciell våglängd kan effektivt användas för att påverka bakterierna och lindra inflammationen. Man behandlar både med en medicinsk Indiumlaser och med IPL teknik.
Man skall komma ihåg att behandlingen främst är symptom-lindrande och inte behandlar orsaken till akneuppkomst. De största fördelarna av behandlingen är att metoden dämpar aknens inflammationsfas, samt att risken för akneärr minskar betydligt. Det är viktigt att man följer de råd terapeuten ger och i övrigt sköter sin hy efter anvisningar.