De snabbaste och mest effektiva metoderna för att permanent ta bort generande hårväxt är med diode laser och fotoepilering (Intense Pulsed Light). När ljuset tränger in i huden absorberas det i mörkt pigment och omvandlas till värme. Värmen gör så att hårsäcken som omger hårstrået dör och slutar att producera hår.
Vad är förutsättningarna?
En förutsättning för att hårborttagning skall fungera är att hårstråna är mörka, innehåller pigment, och att huden inte är alltför mörk. Vita och grå hårstrån går normalt inte att ta bort. Man ska inte vara solbränd vid hårborttagning med laser/IPL och det är viktigt att du inte har tagit blodförtunnande mediciner dagarna före behandling. Meddela om du är gravid.
Hur många behandlingar?
Bara de hårsäckar som är i växtfas går att ta bort med laser & IPL. På de flesta ställen på kroppen är 20-30% av hårstråna i växtfas (undantag huvudhåret där 90% är i växtfas) och det är dessa hårsäckar som förstörs vid behandlingen. De hårsäckar som är i vilofas kommer att börja producera hår 1-2 månader senare och det är då dags för nästa behandling. Oftast behövs 5-6 behandlingar under minst 12 månaders tid för att bli av med den mesta av behåringen på en hudyta. En diode laser är aningen mer effektiv vilket kan betyda att det krävs färre behandlingar.
Gör det ont?
Ljuspulsen känns som ett värmestick i huden. Smärtupplevelsen brukar tolereras väl av de flesta.
Att tänka på vid behandling:
Före
Eftersom ljusmetoder går ut på att det ska finnas hår i hårsäckarna ska man inte vaxa eller rycka bort hår minst 4 veckor innan behandling. Man ska även undvika sol och solarium två veckor innan. Huden ska vara så ljus som möjligt. Håren skall rakas eller klippas kort och vara ca 1-2 mm på behandlingsdagen. De skall vara så mörka som möjligt. Innan man rakar området brukar man ta ett foto, för att dokumentera hur hårväxten är innan behandling. Sedan följer man upp med bilder under varje besök du gör på mottagningen.
Efter
Som regel syns det inte något på huden efter behandlingen. I en del fall kan det uppstå små röda prickar eller blåsor i samma storlek som hårsäcken. Detta är p.g.a värmen från ljuset och försvinner efter en kort tid.
Man skall undvika att sola 3-4 veckor före och efter behandling. Använd solkräm med hög solskyddsfaktor om du vistas i solen under den här perioden.
Temporära metoder för hårborttagning:
Rakning: En enkel metod, den påverkar inte styvheten, tjockleken, växthastigheten eller växtfasen av det rakade håret. Hur som helst, är det bara en tillfällig lösning och kräver att man konstant rakar sig för att vara hårfri.
Plockning: Det är tidsödande, smärtsamt och opraktiskt för stora områden.
Vaxning: Den här proceduren kan täcka ett stort område åt gången och resultatet varar kanske någon månad eller längre, men det är smärtsamt och orsakar ibland en allergisk reaktion och inflammation av hårfollikeln.
Hur verkar Laser & IPL jämfört med elektrolys eller diatermibehandling?
Dessa metoder är långsamma och smärtsamma behandlingar som innebär att man för ner en strömförande nål i varje hårfollikel som förstörs när strömmen passerar eftersom man bara kan behandla en hårfollikel åt gången. Ofta krävs regelbundna behandlingar under flera år, vilket både blir en tidsödande process och extra dyrt. Diode Laser och IPL däremot behandlar hundratals hårfolliklar samtidigt, på så sätt kan en Laser-/IPL-behandling på några minuter effektivt behandla ett område som skulle ta timmar med de gamla metoderna.
Hur går det till?
Man lägger på en gel på huden och belyser den med synligt och infrarött ljus. Ljusblixtarna snärtar till lite i huden men behandlingen går mycket snabbt och är inte särskilt smärtsam.