Tatueringsborttagning blir allt vanligare för varje dag. Många har tatueringar som de ångrar i efterhand och är villiga att betala för att bli bleka/ta bort dessa.
Kan man ta bort alla typer av tatueringar? Det är nästan omöjligt att ge en förutsägelse hur behandlingen kommer att gå per telefon. Vi rekommenderar därför alltid en testbehandling på ett litet område.
Varför då?
Nedan är en del faktorer som spelar roll när man tar bort tatueringar.
-Färgerna på tatueringen.
Idag kan en tatuering finnas i nästan alla tänkbara färger. Vad man inte alltid tänker på är det finns många olika färgfabrikat. En röd hos den ena tatueraren behöver inte ha samma egenskaper som hos nästa osv.
Tilläggas kan att dom mörka färgerna som svart, blått och grönt är aningen lättare att ta bort än ljusa, som t e x. gult. Lager på lager tatueringar gör att processen tar längre tid.
-Vilken teknik som använts när man gjorde tatueringen.
Du får självklart snabbare och bättre resultat om tatueringen inte sitter så djupt. En del har hemgjorda tatueringar med olika djup i samma tatuering. Det kan vara lätt att ta bort men också svårt. Man bedömer från fall till fall.
-Olika reaktioner för olika individer
Det går inte att förutse hur en patient reagerar och vilket resultat man får. I sällsynta fall kan det bli allergiska reaktioner. En del patienter tycker kanske att det gör väldigt ont, medan andra inte tycker att det är något att prata om.
-Hur länge man haft tatueringen.
En 20 år gammal tatuering har blekts en del och är då lättare att avlägsna. Färgpigmenten kanske har rört sig lite uppåt mot hudytan, etc.
Hur går behandlingen till?
Man håller proben/lasern som en penna mot huden. Ljuset kommer i kraftiga pulser och man flyttar laserhandstycket längs din tatuering. Det känns ungefär som någon spänner en gummisnodd mot huden. Beroende på vilken lasertyp som används är ljuspulserna olika färg. Självklart använder både terapeut och patient skyddsglasögon vid behandlingen.
Gör det ont?
En del tycker att gör ont, andra känner av det men tycker ändå att det är acceptabelt.
Risker med behandlingen?
Ett fåtal kan få allergiska reaktioner. Detta uppkommer genom att färgpigment frigörs i kroppen och en del reagerar på det. Man ska akta sig för behandla för stora områden, läkningen kan då ta för mycket av kroppens resurser osv.
Vad händer efter behandlingen?
Nästan direkt blir det hudrodnad. En del får sårläkning under första veckan med en liten skorpbildning över tatueringen. Det är absolut förbjudet att pilla på den. Dels för infektionsrisk, dels för ökad risk för ärrbilding. I en del fall blir det inte sårbildning men det behöver inte betyda att behandlingen är sämre för den skull.
Hur många behandlingar behövs?
Det kan behövas mellan fyra till åtta behandlingar för att se slutresultatet. Det är alltså en ganska lång process, med ca 2 månader mellan varje behandling. Den främsta anledningen till detta är att kroppen behöver tid att transportera bort det pigment som förstörts vid varje behandling. Detta tidsintervall kan inte påskyndas.
Vad kan jag vänta mig för resultat?
Många tatueringar försvinner helt, andra tatueringar kan däremot efterlämna antingen en svag skugga eller rester efter pigmentet (gäller vissa färgpigment). Allmänt så är det lättast med svarta och mörka pigment.
Ingen kan garantera att hela tatueringen totalt försvinner. I allmänhet får man dock en mycket god avblekning. Resultatet av en behandling kan variera från person till person och på olika ställen på kroppen.
Vi använder oss av en Q-switchad Nd: YAG laser, det senaste och hittills mest effektiva instrumentet att bleka/avlägsna tatueringar. Metoden är väl beprövad och effekten av den lasertyp vi använder är internationellt dokumenterad.