Hur fungerar det?
När ljuset tränger in i huden absorberas det i mörkt pigment, i blod och andra strukturer i vävnaden och omvandlas till värme. Vid hårborttagning gör värmen att hårsäcken som omger hårstrået dör och slutar att producera hår. Vid borttagning av ytliga kärl leder värmeökningen till att blodet i kärlet koagulerar. Samma mekanismer fungerar även på pigmentfläckar.
För att en IPL ska kunna fungera räcker det inte bara med att den kan skicka ut en ljusmängd kontrollerat. Ljuset måste också vara av rätt våglängd.
Blixtlamporna i en IPL skickar iväg en bredspektrum ljus med våglängder från ultraviolett till infrarött. Olika filter skär av ljuset så att rätt våglängder produceras för de specifika besvär som skall behandlas.
Finns det några bevis?
Den vetenskapliga dokumentationen för denna typ av behandlingar är mycket god på de flesta indikationerna.
Viktigt
På behandlingsdagen är det viktigt att hyn är så ljus som möjligt. Man ska inte sola 3-4 veckor före behandlingen. Efter behandling skall man skydda området med hög solskyddsfaktor (30-40) om du ska vistas i solen.
Vilka skall inte behandlas?
Ljusbehandling går att använda på nästan alla hudtyper, undantaget är människor som är ljuskänsliga. Människor som äter mediciner som ökar ljuskänsligheten kan bli behandlade med IPL ca 2 månader efter medicineringen. Personer som har hudsjukdomar som eksem, dermatit, psoriasis eller annan hudsjukdom bör rådgöra med sin läkare innan behandlingen med IPL.
Personer som har, blödarsjuka, aids, epilepsi, diabetes eller har implantat bör avstå från behandling. Har man pacemaker bör man kontakta sin läkare för rådgivning. Du skall heller inte ha tagit Waran, Treo, Magnecyl eller andra blodförtunnande mediciner dagarna före behandling.
Vad är IPL?
IPL (Förkortning av Intense Pulsed Light) är ett intensivt pulsat ljus som genereras av en xenon blixtlampa i en vätskekylt instrument. Via ett handhållet munstycke med ett ljusprisma skickas sedan de kraftiga ljuspulserna iväg.